Politikalar
Açık erişim politikası
Dergi, açık erişim bir dergi olup, tüm içerik kullanıcıya veya kurumuna herhangi bir ücret talep edilmeden serbestçe sunulmaktadır. Kullanıcılar, yayıncıdan veya yazardan önceden izin almaksızın dergideki makalelerin tam metinlerini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, dağıtabilir, yazdırabilir, arayabilir veya bağlantı verebilir. Bu, BOAI'nin açık erişim tanımına uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
Arşivleme politikası
Web sitesi arşivleme
Tüm elektronik içeriğimiz (web sitesi, makaleler vb.) üç farklı kaynakta saklanmaktadır. İçeriğin bir sunucudaki kopyası çevrimiçi olup okuyucuların erişimine açıktır. Aynı içeriğin bir yedeği iki farklı kaynakta daha tutulmaktadır. Bir sunucu arızası durumunda, diğer kaynaklardan biri çevrimiçi hale getirilebilir ve web sitesine 24-36 saat içinde erişim sağlanması beklenir.
Dizinleme hizmetleri
Dizinleme hizmetleri, makalelerle ilgili temel bilgileri saklar. Ayrıca, derginin iki özetleme/indeksleme hizmeti, yalnızca makalelerin meta verilerini değil, aynı zamanda makalelerin elektronik versiyonlarını da arşivler. Dolayısıyla, makalelerin kopyaları, derginin kendi sistemi dışında bilimsel topluluk için bu sistemler aracılığıyla da erişilebilir durumdadır.
Kendi-kendine arşivleme
Yazarlar, makalelerinin nihai yayınlanmış versiyonunu, yayınlandıktan hemen sonra kişisel veya kurumsal arşivlerde saklayabilirler.
Dergi yayın yapmayı durdurursa ne olur?
Dergimizin uzun süre boyunca yayın yapmaya devam etmesini amaçlıyoruz ve bekliyoruz. Ancak, nadir ve talihsiz bazı durumlar nedeniyle dergiyi yayınlamayı durdurmak zorunda kalırsak, dergide yayınlanmış makaleler en az 10 yıl daha çevrimiçi olarak erişilebilir olacaktır. Koleksiyonun sona erdirilmesi veya web sitesinin büyük bir arıza durumu gibi özel durumlar gerektiğinde, içerik LOCKSS ve CLOCKSS aracılığıyla erişilebilir olacaktır.
LOCKSS (Birçok Kopya Güvenli Bir Şekilde Saklar)
Bu sistem, dergi içeriği için güvenli ve kalıcı bir arşiv sağlar, derginin içeriğini yansıtan bağımsız kütüphanelerden oluşan dağıtık bir ağ oluşturarak.
CLOCKSS (Kontrollü Birçok Kopya Güvenli Bir Şekilde Saklar)
Bu sistem, LOCKSS'e benzer, ancak kütüphane ağındaki arızalara karşı daha dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır.
Telif hakkı ve lisanslama politikası
Dergide yayınlanan makaleler, Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı (CC-BY 4.0) kapsamında serbestçe erişilebilir durumdadır. Bu, yazarların telif hakkını elinde tutarken, orijinal yazarlar ve kaynak atıf yapıldığı sürece içeriğin indirilmesine, yeniden kullanılmasına, yeniden basılmasına, değiştirilmesine, dağıtılmasına ve/veya kopyalanmasına izin verir.
Dergide yayın yapan yazarlar aşağıdaki şartları kabul ederler:
Yazarlar, makalelerini İngilizce olarak dergide herhangi bir ücret ödemeden yayınlamayı kabul ederler. Yayın Kurulu, metinleri kısaltma ve başlıkları değiştirme hakkını saklı tutar.
Açık Erişim: Yazarlar, makalelerinin tam elektronik versiyonunu çevrimiçi olarak sunmayı kabul ederler.
İndeksleme: Yazarlar, makalelerinin İngilizce ve diğer dillerde özet, anahtar kelimeler ve yazar afiliyasyonları dahil olmak üzere yerel ve uluslararası veritabanlarında indekslenmesine izin verirler. Ayrıca veritabanı sahiplerine gerekli bilgileri sağlamayı kabul ederler.
Orijinallik: Yazarlar, yayınlarının orijinal olduğunu, üçüncü tarafların haklarını ihlal etmediğini ve telif hakkı kısıtlamalarına tabi olmadığını beyan ederler. Yanlış beyanlardan kaynaklanan herhangi bir maliyet veya tazminattan sorumlu olacaklardır.
Bilimsel Güvenilirlik: Yazarlar, gönderilen makalenin bilimsel güvenilirliğinden tamamen sorumlu olduklarını beyan ederler. Tüm ortak yazarların ayrıntılı katkıları belirtilmiştir.
Creative Commons Lisansı: Yazarlar, makalelerini Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı (CC-BY 4.0) kapsamında yayınlamayı kabul ederler.
Yazar Katkıları: Birden fazla yazar için, her yazarın (baş harfleriyle belirtilmiş, ör. JKH) şu alanlardaki spesifik katkılarını belirtiniz: Çalışmanın planlanması ve tasarımı; Verilerin elde edilmesi; Verilerin analizi ve/veya yorumu; Makalenin taslağının yazılması; Eleştirel gözden geçirme; diğer katkılar.
Finansman: Yazarlar, araştırma ve makale için finansman kaynağını beyan eder: Üniversite/Enstitü/İşveren fonları; Araştırma/Proje hibe fonları; Yazar/yazarların kendi fonları; Diğer.
Hakem değerlendirme politikası
Dergi, gönderilen makalelerin kalitesini değerlendirmek için çift kör hakem değerlendirme sistemini kullanmaktadır. İlgili alandaki bağımsız araştırmacılar, editörlere yayın için uygunluk konusunda yardımcı olmak amacıyla makaleleri orijinallik, geçerlilik ve önem açısından değerlendirirler.
Gönderilen makaleler genellikle, makalenin bilimsel geçerliliği, tutarlılığı, orijinalliği, açıklığı ve önemi açısından değerlendiren iki veya üç uzman tarafından incelenir. Editörler bu raporlara dayanarak karar verir ve gerektiğinde Yayın Kurulu ile danışabilirler.
Yayın ücretleri
Dergi, yayın masraflarını karşılar ve makale işleme ücretlerine ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla dergide yayın yapmak için yazarların ödemesi gereken gönderim ücreti, yayın ücreti veya sayfa ücreti yoktur.
Etik ve beyanlar
Dergi, yayınlanan içerikte en yüksek düzeyde bütünlüğü korumayı taahhüt eder. Bir çıkar çatışması politikası bulunmaktadır ve yazarların özellikle insan ve/veya hayvan katılımcıları, onların verileri ve biyolojik materyalleri, bilgilendirilmiş onam gerektiren araştırma raporlama standartlarına uymalarını ister.
Yayın Etiği Komitesi (COPE) üyesi olarak, dergi, araştırma bütünlüğünü korumak için her türlü usulsüzlüğü ele almak amacıyla COPE'nin ilkelerine bağlıdır. Gönderilen makaleler, intihal tespiti için yazılım ile taranabilir ve intihal tespit edilirse, COPE'nin intihal konusundaki kılavuzları uygulanır. Dergide yayınlanan içerik, çift kör hakem değerlendirmesinden geçmiştir.
Yazarlar için etik kurul onayı
Etik kurul onayı gerektiren araştırmalar, bu onayı almak, makalede belirtmek ve belgelemek zorundadır. Etik kurul onayı ile ilgili bilgiler (adı, tarihi, numarası) yöntem bölümünde ve makalenin ilk veya son sayfalarından birinde yer almalıdır. Vaka raporları için, bilgilendirilmiş onam alındığını belirten bir açıklama ekleyin. Gerekli belgeleri makale gönderimi sırasında dosya olarak yükleyin.
İntihal
Dergi, herhangi bir biçimde intihali kesinlikle yasaklamaktadır. Gönderilen tüm makaleler, iThenticate yazılımı ile intihal kontrolüne tabi tutulur. İntihal tespit edilen makaleler, doğrudan reddedilir ve yayın için değerlendirmeye alınmaz. Yayınlandıktan sonra intihal tespit edilirse, Baş Editör bir soruşturma yürütecek ve bir komite oluşturabilir. İntihal doğrulanırsa, dergi, yazarın kurumuyla, koleji, üniversitesi ve finansman ajansı ile iletişime geçecektir. Dergi, intihal içeren materyalleri belirten çevrimiçi bir açıklama yayınlayacak, orijinal makaleyi intihal içeren materyalle ilişkilendirecek, PDF'in her sayfasında intihali işaretleyecek ve gerekirse makaleyi geri çekebilir.